Skip to Content

Chautauqua Hall

Chautauqua Hall Exterior
Chautauqua Hall Exterior

Chautauqua Hall, centrally located on campus, supports our continued “green” initiatives and has received GOLD LEED certification by the United States Green Building Council. 

Chautauqua Hall is a New Traditional Hall with four to six pods per floor and eight to ten residents per pod who share a keyed multi-bathroom. 

 Hall Staff
 302 Student Center
San Marcos, TX 78666
 512.245.1000
 Opened 2012

Quick View

 306 Beds
  Single Gender by Floor
 6 floors
 Outside Amphitheater
  Wi-Fi Throughout

 Located Near

LBJ Student Center
Student Health Center
Bobcat Tram Bus Loop



 

Provided Furniture

Extra-Long Twin Bed (80" Mattress)

Desk and Desk Chair

Night Stand

Dresser

Loftable Bed

 

Amenities

Pool and Ping-Pong Tables

Lobby and Study Lounge

Full Community Kitchen

Wifi Internet Connection in Room

Classrooms

Conference / Multi-Purpose Room
 

 

Room Specs

Double Bedroom Size: 16' x 14.5'

Single Bedroom Size: 13' x 14'

Window Size: 72" x 60"

Hall Floor Plan


History of Chautauqua

Chautauqua Hall is named for Chautauqua Hill. Chautauqua Hill is part of an eleven acre tract of land donated in the 1800s by the citizens of San Marcos that would eventually become The Southwest Texas State Normal School. Since the university’s establishment in 1899 to now, the campus covers an impressive 457 acres, including the pinnacle of Chautauqua Hill where Old Main sits.


Hall Artwork

Chautauqua hall features artwork inspired by the San Marcos River. The “Fish Bellies,” created by artists Joe O’Connell and Blessing Hancock of Creative Machines resides in the courtyard between Gaillardia and Chautauqua halls. Made of layers of frosted acrylic, the Fish Bellies’ forms draw inspiration from the social and biological diversity of the nearby San Marcos River reflecting parallels between its ecological life and the University’s varied student body. During the day, the piece’s translucency operates like an ethereal anatomy whereas at night it transforms into a bioluminescent landscape.